Träna på att skriva. SFI

Det är viktigt att du förstår hur du skriver e-post, vykort, brev, meddelande, formellt brev.

Det är att veta formen på olika texter. Du kan vara din egen lärare. Här kommer din grammatik in. Du måste visa att du förstår svensk grammatik när du skriver din text. Det är det vi bedömer. Skriv din text, läs den som en lärare. Tänk på Subjekt, Verb, Objekt.

Träna läsförståelse hela tiden när du studerar. Det är en  lång process att bygga upp sin läsförståelse, men genom läsning blir ditt ordförråd och din förståelse större och säkrare.
Träna läs- och hörförståelse
“Träna till test B” och “Träna till test C”

  1. Facit till Träna till test – SFI B
  2. Lyssna på mp3 filer till “Träna till test – SFI B”
  3. Facit till Träna till test – SFI C
  4. Lyssna på mp3 filer till “Träna till test – SFI C”

Beskriv din bästa vän
Gör en personbeskrivning av din vän, mamma eller lärare. Beskriv utseende, egenskaper och intressen. I den här texten ska du använda många adjektiv.  Max 1 sida.

Skriv ett brev till en släkting
Du vill resa och hälsa på en släkting som du inte har träffat på länge.

Skriv ett brev och berätta:
– när du kommer
– hur länge du tänker stanna
– vad ni kanske kan göra tillsammans
Tänk på att det här är ett brev, så du ska börja och avsluta brevet på ett passande sätt. Max 1 sida.

Beskriv ditt hem
Berätta om ditt hem. Det kan vara där du bor nu, eller där du växte upp. Du bestämmer. Beskriv området, grannarna, huset, lukten, känslan… Vad gör ditt hem så speciellt? Träna gärna på att använda många sinnen i den här texten: lukt, syn, känsel… Det ger din läsare en mycket bättre bild av hur allt ser ut och känns. Max 1 sida.

Berätta om en utflykt
Berätta om en resa som du har gjort och som du aldrig kommer att glömma. Vilka var med? Vart åkte ni? När? Vad gjorde ni? Hur var vädret?. Max 1 sida.

Skriv ett vykort

Du är på semester i Sverige, och vill skriva ett vykort till en vän i ditt hemland. Skriv exempelvis vad du har sett och gjort och hur vädret är. Ca 1/2 sida.

Träna på skrivning av olika typer av texter
Berätta om en resa
Berätta om en resa som du har gjort och som du aldrig kommer att glömma. Skriv om när och med vem du reste och varför resan var så speciell. Beskriv vad du såg och gjorde.

Tips: Försök beskriva känslor, tankar, reaktioner.
Försök att berätta din historia i preteritum. Ca 1 sida.
Skriv ett personligt brev
Tänk dig att du ska söka ett jobb. Beskriv dig själv i ett personligt brev till företaget. Berätta om dina erfarenheter och personliga egenskaper och intressen.

Lämna in till din lärare. 

Lämna ett svar